Grafikus telepítő használata kezdőknek 0.8.5

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search

Áttekintés

note: A Manjaro Rolling Release Development Model.(Gördülő Kiadási Modellt követ). Ezért ha frissíted a meglévő telepített rendszered, az a legújabb verzióra frissül. További információt az alábbi Blog bejegyzésben találhatsz: Manjaro installation up to date? Then you already have the latest release!
Tip: A Virtualboxtelepítési útmutató is elérhető azoknak, akik virtuális gépen szeretnék telepíteni a Manjarot.


A kezdőknek szóló telepítési útmutató azoknak szól, akik kevés technikai ismerettel, tapasztalattal rendelkeznek. Ezt követve nem szükséges saját kezűleg particionálni a merevlemezt, illetve szerkeszteni a számos rendszer beállító fájlt. Ha egy kicsi tapasztalatod van a Manjarot könnyen telepítheted egy már meglevő operációs rendszer mellé is.

Telepítés előtt győződj meg, hogy a gép képes-e csatlakozni az internetre, mielőtt elindítanád a rendszert a telepítő médiáról (CD, DVD, USB drive, vagy ISO fájlról, virtuális gépre történő telepítéskor (Virtualbox)). Aminyiben vezetékes interneted van a Manjaro automatikusan csatlakozik az internetre. Más esetben a rendszer elindítása, az asztali környezet betöltése után neked kell a vezeték nélküli kapcsolatot kiválasztani, beállítani és csatlakozni az internetre.


Telepítés előtt: A nyelv és a billentyűzet beállítása

Boot1-084.png


A rendszer indításakor ez a képernyő fogad. Ekkor még nincs betöltve a rendszer. Először is ki kell választanod a használni kívánt nyelvet és billentyűzet kiosztást. A megfelelő nyelv és billentyűzet kiválasztásával gyorsabb és könnyebb lesz a telepítés testreszabása.

Ne aggódj, ha a használni kívánt nyelv, illetve billentyűzet kiosztás nem szerepel a listán, a telepítés során számos további nyelv közül választhatsz.
Tip: A nyelv és billentyűzet beállításához – lásd lentebb – a funkció billentyűket (F) kell használni. Néhány számítógépen ezekhez a billentyűkhöz több funkció is tartozik ezért más előválasztó billentyűket is használni kell (kivéve, ha virtuális gépre telepítesz). Például a HP G62 laptopon az „fn” előválasztó billentyűt kell először megnyomni és nyomva tartani.Setlanguage-084.png


Először, az F2 billentyű megnyomásával válaszd ki a használni kívánt nyelvet. Az aktuális választási lehetőség kiemelve látszik, a le fel nyilakat használva tudod kiválasztani a használni kívánt nyelvet. Például itt látható, hogy a British English lehetőség van kijelölve. Nekünk a Magyart kell kiválasztani.

Ha választotál, nyomj <entert> az elfogadáshoz, és a boot menübe való visszatéréshez.

Setkeymap-084.png


Következőnek, válaszd ki a használni kívánt billentyűzet kiosztást (keymap) az F2 billentyű megnyomása után jelöld ki a keyboard (billentyűzet) opciót, aztán nyomj <entert> a belépéshez. Ha már választotál nyelvet a hozzá tartozó billentyűzet kiosztás ki lesz jelölve. A képen látszik, hogy az Angol (UK) lehetőséget ajánlja.

Ha választotál, nyomj <entert> az elfogadáshoz, és a boot menübe való visszatéréshez.

Boot2-084.png


Az kezdő beállításokkal végeztél, most már indítható a Manjaro a telepítés elvégzéséhez. A továbbiakban két lehetőség közül választhatsz:

1. Start Manjaro Linux - indítás a Linux közösség által fejlesztett szabad / nyílt forráskódú videó driverekkel
2. Start (non-free drivers) - indítás zárt videó driverekkel (pl.: amit a videokártya gyártók készítettek a saját kártyájukhoz)
Tip: A jobb teljesítmény érdekében javasolt a második lehetőség választása. A gyári driver valószínűleg jobb lesz a videokártyádhoz. A jobb teljesítmény érdekében javasolt a második lehetőség választása. A gyári driver valószínűleg jobb lesz a videokártyádhoz.


Ezt választva a zárt driverek használatával indul a rendszer. A nyilakat használva választhatsz, hogyan akarod indítani a rendszert, ha választottál nyomj <entert> a folytatáshoz.

Welcome-085.png

note: Az Openbox kiadásban nincs grafikus telepítő. A parancssoros telepítő indításához jobb klikk az asztalra és a felugró menüből válaszd az Install Manjaro opciót.


Itt a Manjaro 0.8.4 XFCE asztali környezetes telepíthetője látható. Függetlenül a választott asztali környezettől a telepítés folyamata azonos.
Tip: Ha vezeték nélküli interneted van és szeretnél kapcsolódni, most kell megtenned.


A telepítés indításához zárd be az üdvözlő ablakot, aztán kattints duplán a “Install Manjaro" ikonra.


Telepítés: nyelv és billentyűzet beállítása

Guilang-085.png


Nyelv beállítása: ha kezdéskor be tudtad állítani a kívánt nyelvet, már ki lesz jelölve.

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.


Guitimezone-085.png


Időzóna kiválasztása: A földrészt és az országod fővárosát kell megadnod.

Ez automatikusan fel ajánlásra kerül. Ha mégsem vagy nem megfelelő, a sorba kattintva válaszd ki a megfelelőt.

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.


Guikeyboardb-085.png


Billentyűzet beállítása: ha a nyelvet megadtad ez is automatikusan ki lesz jelölve. Ha akarsz választhatsz az elérhető típusok és kiosztások közül, az alsó sorba írva ellenőrizheted a működését.

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.


Guiuserinfo-085.png


Felhasználói fiók beállítása: Választhatsz profil képet (vagy készíthetsz is egyet), meg kell adnod a nevedet, jelszavadat és kell választanod egy host nevet (host name). A host név a gép neve lesz, bármit választhatsz. A felhasználó neved a saját nevedből generálódik.

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.Particionálás

Guiselecthd-085.png


Válaszd ki a merevlemezt ahová telepíteni akarod a Manjarot. Az első lemez /dev/sda néven fog szerepelni míg a második /dev/sdb és így tovább.

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.


Automatikus particionálás

Guiautopartitionask-085.png


Ha olyan lemezt választasz amin még nincs partíció létrehozva a telepítő megkérdezi, hogy létrehozza-e őket. Az automatikus particionáláshoz válaszd a Yes opciót, a No opciót választva manuálisan kell létrehoznod a partíciókat.

A Yes opciót választva a telepítő két partíciót fog létre hozni a swap és egy rendszer partíciót ami EXT4 formátumú lesz. A következő lépéshez Root jogosultság kell.


Partíciók törlése

Guigparted-085.png


Ha meglévő partíciókat törölni szeretnéd, csak kattints az Edit gombra, ami a GParted programot fogja elindítani. (Ahol grafikus felületen végezheted el a particionálást.)Guigparteddelswap-085.png

note: Ha nem tudod törölni a swap partíciót akkor előbb kapcsold ki, ehhez jobb klikk a swap partícióra majd válaszd a swapoff (swap kikapcsolása) opciót.


A partíció törléséhez simán jobb klikk a partícióra majd válaszd a delete (törlés) opciót. Ekkor még nem kerülnek törlésre, csak bekerülnek a feladat listába ( Pending Operations). Ez egy biztonsági megoldás csak a megerősítés után kerülnek a kijelölt feladatok elvégzésre így elkerülhető a véletlen törlés módosítás.Guigpartedapplydel-085.png


Ha az összes partíciót törölted amit akartál, jobb klikk a Pending Operations részre és válaszd az Apply All Operations (mindent alkalmaz) opciót a végrehajtáshoz.

Egy figyelmeztetést fogsz kapni, hogy minden adat törlésre fog kerülni a kijelölt partíciókon, a törléshez klikk az Apply (alkalmaz) gombra.


Új partíciók létrehozása

Guigpartednew-085.png


Új partíciók létrehozásához ellenőrizd, hogy az Edit gomb megnyomásra került, ami a GParted programot indítja.

Új partíció létrehozásához jobb klikk az unallocated (lefoglalatlan) részre majd válaszd a New (Új) opciót.


Guigpartednewextended-085.png
Tip: Ha inkább logikai partícióra szeretnéd telepíteni a rendszert megteheted, ehhez a felhasználni kívánt területre extended partition-t kell (kiterjesztett) beállítani. A kiterjesztett rézen hozhatóak létre a logikai partíciók. Ahogyan a többi Linux esetében itt sem számít, hogy fizikai vagy logikai particíót, vagy vegyesen használod őket. További tudnivalókat a Partitioning Overview and Existing Partition Tables útmutatóban találsz.Guigparted1stpart-085.png

note: Bár a Manjaro egy partícióra is telepíthető, most a három partíciós séma – Root, Home és Swap - lesz használva.


Add meg a Root partíció méretét. Ez lesz a Mandjaro rendszer helye (az összes rendszer fájl). Továbbá ide kerülnek a telepített alkalmazások, programok is. A partíció méretét az egérrel szélét megfogva, huzva is beállíthatod. Amennyiben lehetséges javasolt a Root partíciónak legalább 15,000 MB (15 GB) méretet megadni. Be kell állítani a használni kívánt fájlrendszer fajtáját is, Ha bizonytalan vagy válaszd az EXT4 formátumot, ez a legelterjedtebben használt.

A képen, a Root partíciónak 15 GB méret lett meg adva EXT4 fájlrendszerrel. Ha készen vagy kattints az Add (hozzáad) gombra.Guigparted2ndpart-085.png
Tip: Ne feledkezz meg a Swap partícióról, hagyj elég helyet neki, általánosan a gép memóriájával meg egyező méretet szokás használni.


A home partíció megadása. Itt lesznek tárolva a személyes fájljaid (zenék, képek, dokumentumok stb.) A partició méretét az egérrel szélét megfogva, húzva is beállíthatod. Most 23 GB (23,700 MB) lett beállítva így még maradt 2GB hely a Swap partíciónak ami azonos a rendszer memória méretével.

Ahogyan a root partíciónál itt is az EXT4 fájlrendszert célszerű használni. Ha készen vagy kattints az Add (hozzáad) gombra.Guigpartedswap-085.png


Végül a Swap partíció létrehozása. Ez egy speciális partíció amit a rendszer memóriaként tud használni ha fizikai memória kevés lenne, ez főleg a régebbi gépeknél fordul elő. De az új gépeknél is, még ha nagy mennyiségű memóriával rendelkeznek is, szükség van rá pl. hibernáláskor, így a gép bekapcsoláskor minden a kikapcsoláskori állapotba lesz vissza állítva.

Most a maradék 2GB hely lesz megadva (ennyi a rendszer memória is) Swap partíciónak, a fájl rendszernek a linux-swapot kell megadni. Ha készen vagy kattints az Add (hozzáad) gombra.Guigpartednewpartsapply-085.png


Ha az összes partíció meg lett adva, jobb klikk Pending Operations (feladat lista) panelra és válaszd az Apply All Operations (mindent alkalmaz) opciót a megerősítéshez és a partíciók létre hozásához.


Guigpartednewcomplete-085.png


Egy kis idő múlva – a partíciók méretétől függően – egy üzenet tájékoztat, hogy a partíciók sikeresen létre lettek hozva. Zárd be az ablakot.Guigparteddone-085.png


Zárd be a Gparted programot a telepítőhöz való visszatéréshez.


Guiinstallernewtable-085.png


Visszatérve a telepítőbe kattints a Refresh (Frissít) gombra, hogy az új partíciók láthatóvá váljanak.


A Root és a Home partíciók hozzárendelése

Guiinstallerassignroot-085.png
Tip: Ha csak egy partíció lett létrehozva a Root és Home részére, csak a Root-t kell hozzá rendelni, a Home ezen lesz mappaként automatikusan létrehozva.


A partíció rootkénti hozzárendeléséhez jobb klikk a partícióra és válaszd az '/' opciót ami a root-ot jelenti a Linuxban.Guiinstallerassigndone-085.png


A home partíció hozzárendelésekor a /home opciót kell választani..

Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.


A GRUB hozzáadása

Guiinstallergrub-085.png


A GRUB - GRand Unified Bootloader telepítése. A GRUB tölti be rendszert a gép indításakor. Ha akarod megadhatod manuálisan is hová kerüljön telepítésre, az alapbeállítás /dev/sda is jó lesz. Klikk a Forward (Tovább) gombra a folytatáshoz.Guiinstallerconfirm-085.png


A telepítés beállításairól egy össze foglalót kapsz ha minden rendben van, csak kattints az Install gombra a telepítéshez.


A folyamat befejezése

Guiinstallerprocess-085.png


Telepítés közben, néhány képben bemutatásra kerül a Manjaro. Új felhasználóknak érdemes elolvasni. Maga a telepítés eltart egy ideig.


Guiinstallercomplete-085.png


Egy üzenet tájékoztat a telepítés befejezéséről, ami megkérdezi, hogy újra akarod-e indítani a gépet az újonann telepített rendszer használatához, ha igen akkor válaszd a Yes opciót, ha live rendszerben akarsz maradni válaszd a No opciót.


Bootfromhd-085.png


Újra indításkor kiveheted a telepítő lemezt, de ha lemezről indul csak válaszd a Boot From Hard Disk (rendszer indítása merev lemezről) indítása opciót és nyomj <entert>.


Displaymanagerscreen-085.png


Gratulálunk, és űdvözlünk az újonnan telepített Manjaro rendszerben.


Lásd még