ISO Fájl kiírása

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search

Áttekintés

BigManjaroIcon.png

Ahogy A Manjaro letöltése, oldalon is mondtuk. Az ISO fájl egy lemezkép másolata, de nem egy másol beilleszt módszerrel készült, másolat a Manjaro telepítő fájljairól. Inkább egy nyers gépi kódú másolat amiből elkészíthető a lemez fájljai, könyvtárai. Ezért szükséges egy lemezíró program az ISO fájlok kiírásához ( a nyers kódok fájlokká alakításához), fizikai adathordózóra pl: DVD vagy akár pendrivra. Ha már kiírtad adathordózóra az ISO fájlt, arról közvetlenül indíthatod, kipróbálhatod a Manjarot telepítés nélkül, ez a Live-CD mód. Ha virtuális gépen szeretnéd használni, kipróbálni a Manjarot nem szükséges kiírni az ISO fájlt mert a virtualbox képes azt olvasni mint egy virtuális meghajtót.

note: A Manjaro Live-cd módban nem teljes funkciókkal működik. Például, a rendszeren végzett változtatásokat nem lehet elmenteni, nem lehet frissíteni a rendszert vagy programokat telepíteni.


Lemezre írás Linux alatt

Tip: Ajánlott a legkisebb írási sebességet választani az írási hibák elkerülése véget.


Sok fajta íróprogram közül választhatsz – ha nincs telepítve – telepítheted őket a saját disztribúciód szoftvert tárolójából szoftver/csomag kezelővel. A legkedveltebbek XFBurn, K3b és a Brasero. A választás csak rajtad múlik. Ez az útmutató a Brasero használatával készült.


1. Tedd be az íróba az üres CD/DVD-t (a NET kiadások kivételével DVD szükséges)

2. Indítsd el a Brasero programot

3. Klikk a Lemezkép kiírása gombra, hogy megnyisd az beállítások ablakot

4. A lemezkép kiválasztásara kattintva a fájlkezelő ablakban, keresd meg az ISO fájlt aztán dupla klikk rá, ezzel kijelölöd írásra az ISO fájlt.

5. Az üres DVD-t automatikusan fel ajánlja a program, ha mégsem jelöld ki.

6. Klikk a Tulajdonságok gombra, a megnyíló ablakban állítsd be az írás sebességét, javasolt a leglassabb sebességet választani, majd zárd be az ablakot.

7. Klikk az Írás gombra az írás indításához. Ha szükséges kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat.


Lemezre írás Windows alatt

Sok ingyenes író program elérhető Windowsra, a legnépszerűbbek:


Egy áttekintés elérhető ezekről a programokról a TechSupportAlert website. További programok is elérhetőek Download.com website. Érdemes a programokról írt véleményeket is elolvasni, választás előtt.

A Windows7 rendelkezik lemezkép íróval. A fájlkezelőben meg keresd az ISO fájlt majd jobb klikk > társítás > klikk Windows lemezkép íróra és automatikusan indul, a Lemez ellenőrzése lehetőséget pipáld be (ellenőrzi, hogy írásközben történt-e hiba).

A CDBurnerXP tud magyarul. Kezdőlapon válaszd az ISO képfájl írása lehetőséget, majd a következő ablakban tallózd be az ISO fájlt, állíts be az írás sebességét, a lemez lezárását és az adatok ellenőrzését érdemes bepipálni, majd lehet indítani a lemez írását.

ISO írása pendrivra Linux alatt

Terminál használatával

Az ISO fájlt a következő paranccsal írhatod ki pendrivra:

dd bs=4M if=/path/to/manjaro.iso of=/dev/sd[drive letter]

Ahol a [drive letter] az eltávolítható meghajtó betűjele. Figyelj rá a meghajtó jele (pl:/dev/sdb), nem a partíció jele (pl: /dev/sdb1).


Íróprogram alkalmazásával

ImageWriter alkalmazásnak elérhetőnek kellene lennie disztribúciód szoftvertárolójában telepítésre. Ha letöltötted és telepítetted, ellenőrizd, hogy a pendrivod csatlakoztatva legyen.


Gyors összefoglaló a használatáról:

1. Indítás után kattints az ikon közepére

2. A felugró ablakban tallózd be az ISO fájlt

3. Ellenőrizd, hogy a lenyíló menüben a pendrivod legyen kijelölve

4. Klikk a Write gombra a kiíráshoz

5. Indítsd újra a rendszert.


Pendrivra írás Windows alatt

note: A Windows Imagewriter automatikusan nem ismeri fel .ISO kiterjesztéseket ezért a fájlnév dobozba *.* jeleket kell beírnod, hogy felismerje.


Ajánlott az ImageWriter For Windows, ami egy ingyenes alkalmazás a lemezképfájlok pedrivra írásához de alkalmas a Compact Flash (CF) és a Secure Digital (SD) kártyák írásához is. Letöltés és telepítés után a pendrivod legyen csatlakoztatva.

Ha a program nem indulna, töltsd le és telepítsd a Microsoft .NET 2.0 Runtime Framework, programot is, ami néhány program futtatásához szükséges. Ha indítás után hiba üzenetet kapsz próbáld meg rendszergazdaként futtatni, ehhez jobb klikk az ikonjára és válaszd a futtatás rendszergazdaként lehetőséget.


Egy gyors leírás a használatáról:
Tip: Az írás megkezdése előtt zárd be a fájl kezelőt, mert megakadályozhatja a hozzáférést a pendrivhoz a következő hiba üzenettel: system.componentModel.Win32Exception:Access is denied.


1. Elindítás után klikk a select gombra

2. A fájlnév dobozba írd be *.* jeleket, majd válaszd ki az .ISO fájlt

3. Jelöld ki a pendrivodat

4. Klikk az Write gombra


Ha nem sikerülne a lemezkép kiírása akkor a particionáló eszköz használatával formázd le RAW adat típusra a pendrivod, majd próbáld újra az írást.
Warning: A RAW adat típusra formázás töröl minden meglévő adatot, és másra nem használható csak ha újra formázod az eredeti fájlrendszere.


Lásd még