The Rolling Release Development Model (Gördülő Kiadási Modell)

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search
BigManjaroIcon.png

Úgy tűnik félreérthető az új (néha gyorsan érkező) Manjaro kiadások megjelenése. A félreértést a verzió számok használata (pl: 0.8.1, 0.8.2, stb.) okozza, amiből a vendégek a Standard Release Development Model (normál fejlesztési modellre) következtetnek, ahol az egész rendszert újra kell telepíteni az új funkciók használatához.

Ezzel szemben, a Manjaro Rolling Release Development Model, Gördülő Kiadási Modellt) követ, ahol az alaprendszer cseréje helyett, egy alaprendszert javítanak, fejlesztenek folyamatosan. Ezért nem kell, és a jövőben sem kell a rendszert újra telepíteni, hogy hozzá juss a lehető legújabb és legnaprakészebb rendszerhez. A meglévő rendszered frissítésével mindig a legújabb rendszert kapod.


Miért kerülnek új Manjaro verziók kiadásra?

Ezek a verziók igazából a Manjaro rendszer pillanatképei. Mintha fényképek lennének, ezek a pillanatképek, a fejlesztés egy-egy meghatározó pontján mutatják a Manjaro rendszert. Ezek, egyik célja segíteni a fejlesztőket, feltérképezni és meghatározni a Manjaro további fejlesztését, másrészt természetesen könnyebb a finom hangolásokat elvégezni egyetlen képen, mint egy folyamatosan változón.

Továbbá, a béta szinten levő fejlesztésnek köszönhetően, a Manjaro fejlesztése nagyon gyors iramban zajlik. A meglévő felhasználók maguk is tapasztalják milyen gyakran jelennek meg új szoftver javítások – fejlesztések, valamint a rendszer mekkora változáson megy át pár hónap alatt. Ebből következően a Manjaro rendszer pillanatképei – mint fényképek – nagyon gyorsan elavulnak. Az új pillanatképek azért is készülnek, hogy meg könnyítsék az új felhasználók dolgát, a kiknek különben hatalmas mennyiségű szoftver csomagot kellene letölteniük, hogy az újonnan telepített rendszerüket napra készé tegyék.

Nyilvánvalóan ezek a pillanatképek különböznek az előre telepített programokban, ahogyan kisebb beállításokban is mint például az asztali témák. Ennek ellenére maga az alaprendszer ugyanaz, ugyanis az aktuális pillanatképhez bármelyik alkalmazás hozzá adható és eltávolítható, ugyan úgy mint a telepített rendszerhez. Természetesen a felhasználok a saját igényük, ízlésük szerint állíthatják be, szabhatják testre a rendszerüket. Megismételem, teljesen mindegy melyik kiadás lett telepítve, a napra készen tartott, frissített rendszer mindig az elérhető legújabb.

Miért kapnak új verzió számot az új kiadások?

Egyszerűen, a verzió számok azonosítják a Manjaro rendszer pillanat képeit, ami egyértelműen jelöli a fejlesztés helyzettét. Például, több tervezett változtatással együtt, amikkor a fejlesztés eljut arra a szintre, hogy a jelenlegi szöveges telepítő helyet már felhasználó barát grafikus telepítőt használjuk, ezt a 0.9x verzió számok fogják jelölni.

Mint látható a verzió számok nullával kezdődnek. Ez jelzi, hogy jelenleg a Manjaro fejlesztése és a tesztelése béta szinten van, még nem készült el az első hivatalos stabil kiadás. Mivel észrevettük, hogy a verzió számok használata félreértést okoznak, várhatóan az első stabil Manjaro rendszer kiadása után, a verzió számok helyett a készítés dátumával fogjuk jelölni a pillanat képeket.